Hoeveel zijn je euromunten waard? - Catawiki (2024)

Door Tom |Gepubliceerd op 17 januari 2022

De euromunt in uw zak of die in uw huis rondslingert, vertegenwoordigt wellicht gewoon de waarde die het heeft. Maar voor verzamelaars en numismatici kunnen euromunten gewilde stukken zijn voor de collecties van muntenliefhebbers. Onze munten expert, Jacopo Corsi, deelt alles wat je moet weten over het verzamelen van euromunten, inclusief hoe je kunt zien of ze waarde hebben en wat je moet doen om ze te verkopen.

Hoe herken je een euromunt

De Europese Unie is elke dag een fascinerende onderneming, maar vooral haar munteenheid is een venster op haar unieke karakter. Relatief weinig groepen landen delen een valuta met zo'n verscheidenheid aan denominaties. 23 landen slaan de euromunt, maar de ontwerpen variëren. Er is een gemeenschappelijke kant die door alle lidstaten wordt gedeeld - die de waarde, de Europese kaart en sterren van de vlag weergeeft - en een nationale kant, die het specifieke ontwerp van elk land laat zien. Hoewel de nationale zijde van de munt van elk land vaak soortgelijke motieven gebruikt (d.w.z. het gezicht van een opmerkelijk persoon of een wapen), verschilt de inhoud. En met acht coupures van euromunten: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, en € 1 en € 2, kan in sommige landen het nationale ontwerp voor elk type munt verschillen. Bijzondere hoogtepunten zijn de Cypriotische munten van € 1 en € 2, waarop een kruisbeeld van rond 3000 voor Christus staat afgebeeld als een knipoog naar de oorsprong van het land als plaats uit de oudheid, en de Finse munt van € 1 met zijn illustratie van twee vliegende zwanen, een dier dat een duidelijk deel uitmaakt van de fauna van het land.

Hoeveel zijn je euromunten waard? - Catawiki (1)

Waarom zijn euromunten de moeite waard om te verzamelen

Het is de verscheidenheid en het verschil die het verzamelen van euromunten zo de moeite waard maken, legt Jacopo Corsi uit. "Het verzamelen van euromunten is een geweldige manier om numismatiek en munten verzamelen te benaderen", zegt Jacopo. "Het is ook een geweldige manier om aardrijkskunde en geschiedenis te leren, dankzij de herdenkingsontwerpen van munten. Evenzo is het iets wat door iedereen kan worden verzameld, vanwege de toegankelijke prijzen van veel munten.

Welke soorten euromunten zijn waardevol?

Het bepalen van de waarde van munten vereist over het algemeen enige basiskennis, maar volgens Jacopo zijn het de herdenkingsedities van euromunten die meestal de meeste waarde hebben. "De meest voorkomende herdenkingsstukken zijn de munten van € 2, waarbij landen er twee per jaar kunnen uitgeven, maar er zijn elk jaar verschillende releases met ongebruikelijke coupures, zoals 1/2, 3, 5, 10, 50.100 Euro en vele andere" .

"Herdenkingsmunten worden geproduceerd door nationale munthuizen van de EU-landen en speciaal gemaakt voor verzamelaars, aangeboden in officiële dozen en blisters (specifieke houders voor munten)", legt hij uit. "De "verborgen droom" van elke verzamelaar van euromunten is de 2007 € 2 'Grace Kelly' uitgebracht door Monaco".

Evenzo kunnen verkeerd geslagen munten zeer gewaardeerde verzamelobjecten zijn. Dit zijn munten die verkeerd zijn vervaardigd door een munthuis, het resultaat van zowel een menselijke als een machinefout. "Misslagen worden zeer gewaardeerd door verzamelaars, aangezien ze ook te vinden zijn bij de huidige circulatiemunten".

Hoeveel zijn je euromunten waard? - Catawiki (2)

Hoe herken je een misslag

Voor de gemiddelde persoon is het moeilijk om een munt te identificeren die verkeerd is geslagen. Sommige munten kunnen er ongewoon uitzien vanwege de slijtage van hun staat, wat anders is dan een ontwerpfout, legt Jacopo uit. “Als een nummer weg is, zijn de omliggende kenmerken ook weg als het gewoon versleten is. Als de stempel waarmee de munt werd geslagen echter kapot was, zou deze andere kenmerken hebben (zoals extra metaal naar boven). Deze fouten zijn echter niet zo waardevol. De meest waardevolle misslagen zijn 'off-center strikes'”.

“Sommige van de bimetalen munten, vooral €2, vertonen interessante productiefouten op de planchetten (een blanco munt). Een ander geval is wanneer de twee matrijzen niet goed aan elkaar zijn gekoppeld: zo sloeg de Italiaanse Munt in 2002 een munt van 1 Cent op het planchet van een munt van 2 Cent! Het probleem is dat de keerzijde de 1 Cent-kant toont, terwijl de voorzijde de 2 Cent-kant toont, met een monument in Turijn genaamd Mole Antonelliana.”

Wanneer moet je een muntenexpert raadplegen?

Onjuist geslagen munten hebben waarde, maar niet elke fout verdient dezelfde aandacht. Daarom is het altijd de moeite waard om een expert je munt te laten taxeren. "We zien veel munten die bij ons zijn ingediend als misslagen", zegt Jacopo. “Sommigen worden gewoon bewerkt (vaak expres) door erop te hameren en/of de binnenkant van munten van € 1 en € 2 te vervangen door een andere, bijvoorbeeld door ze op treinrails te plaatsen of munten tegen elkaar te slaan. Deze zijn niets waard, maar je hebt een expert nodig om te weten hoe je dit soort aanpassingen kunt herkennen.

Met welke factoren je rekening moet houden bij de verkoop van je euromunt

Als je denkt iets waardevols te bezitten, zorg dan dat je alle documentatie bij de hand hebt, adviseert Jacopo. “Als je jouw munt wilt verkopen, controleer dan of de staat van zowel de munt(en) als de doos in orde zijn. Voeg altijd foto's toe waarop de certificaten te zien zijn, indien aanwezig. Over het algemeen worden de prijzen bepaald door de markt - het aantal verzamelaars dat een specifieke munt of set wil hebben - dus deze fluctueren in de tijd."

Wat zijn de zeldzaamste euromunten?

Als je wilt beginnen met verzamelen, zijn enkele van de zeldzaamste euromunten om in de gaten te houden: de Italiaanse 'Mole'-munt van 1 cent uit 2002 en de 'Grace Kelly'-munt van € 2 uit 2007; en Vaticaanse munten uit 2002 en 2005 bekend als "Sede Vacante" die werden geslagen in afwachting van de verkiezing van de nieuwe paus. "Ten slotte zijn er verschillende zeldzame munten geproduceerd in zeer weinig exemplaren'', legt Jacopo uit. “Zoals de 5000 Euromunt ter herdenking van de ‘French Excellence: Boucheron’, versierd met 31 witte diamanten waarvan er slechts 11 zijn geproduceerd!”.

Hoeveel zijn je euromunten waard? - Catawiki (3)

____________________

Heb je een euromunt die iets waard kan zijn? Ontdek onze muntenveilingen of schrijf je in als verkoper en begin nu met verdienen.

Ontdek meer Moderne munten | Postzegels

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Munten verkopen: hoe bepaal je de waarde?

Hoe bepaal je de waarde van je oude munten


Hoeveel zijn je euromunten waard? - Catawiki (2024)
Top Articles
Solar Nails Port Lavaca
Potsdam Luxury House for Sale | $1,611,326 | 260 m²
Hotels Near 6491 Peachtree Industrial Blvd
Tyler Sis 360 Louisiana Mo
Select The Best Reagents For The Reaction Below.
Umn Pay Calendar
Does Pappadeaux Pay Weekly
A.e.a.o.n.m.s
What Does Dwb Mean In Instagram
Gma Deals And Steals Today 2022
Chile Crunch Original
Dr Manish Patel Mooresville Nc
Conscious Cloud Dispensary Photos
Samantha Lyne Wikipedia
Candy Land Santa Ana
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction
FDA Approves Arcutis’ ZORYVE® (roflumilast) Topical Foam, 0.3% for the Treatment of Seborrheic Dermatitis in Individuals Aged 9 Years and Older - Arcutis Biotherapeutics
Craigslist Lewes Delaware
Mtr-18W120S150-Ul
Johnnie Walker Double Black Costco
European city that's best to visit from the UK by train has amazing beer
Shoe Station Store Locator
Sound Of Freedom Showtimes Near Movie Tavern Brookfield Square
Amerisourcebergen Thoughtspot 2023
Wonder Film Wiki
Maine Racer Swap And Sell
Ullu Coupon Code
Uncovering the Enigmatic Trish Stratus: From Net Worth to Personal Life
Greyson Alexander Thorn
Lininii
Experity Installer
Mia Malkova Bio, Net Worth, Age & More - Magzica
Shaman's Path Puzzle
Gyeon Jahee
Indiana Immediate Care.webpay.md
The 50 Best Albums of 2023
The TBM 930 Is Another Daher Masterpiece
R/Moissanite
Citibank Branch Locations In Orlando Florida
Sand Castle Parents Guide
FedEx Authorized ShipCenter - Edouard Pack And Ship at Cape Coral, FL - 2301 Del Prado Blvd Ste 690 33990
Trending mods at Kenshi Nexus
Chr Pop Pulse
Enter The Gungeon Gunther
Espn Top 300 Non Ppr
The Quiet Girl Showtimes Near Landmark Plaza Frontenac
Dineren en overnachten in Boutique Hotel The Church in Arnhem - Priya Loves Food & Travel
Dumb Money Showtimes Near Regal Stonecrest At Piper Glen
Invitation Quinceanera Espanol
Qvc Com Blogs
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6140

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.